dinsdag 29 januari 2013

Recept: bun bo xao
All photo's: (c) Stasja Kapitonov

I love Berlin! Dit is vanaf nu mijn favoriete stad naast Stockholm. Het afgelopen weekend heb ik de straten van Berlijn verkend. Het was verschrikkelijk koud, maar de bevroren tenen waren Berlijn meer dan waard. Wat een geweldige stad! Waar je in Nederland de Surinamer hebt, heb je in Berlijn de Vietnamees. En nee, daar eet je niet alleen loempia's. De Vietnamese keuken is (gelukkig) veel groter dan dat. Ik at gerechten zoals Goi Cuon (niet-gefrituurde loempia's gemaakt van rijstvellen) en Bun Bo Xao (Vietnamese noodle salade). Het eerste gerecht heb ik vaker klaargemaakt en het laatste heb ik vandaag geprobeerd na te maken. Het recept is niet moeilijk en vooral heel gezond!


Wat heb je nodig voor drie royale porties?

- 2 biefstukjes
- 2 knoflookteentjes
- 3 el vissaus

- 2 nestjes glass noodles
- 1 wortel
- 3 lenteuitjes
- koriander
- 1 komkommer
- 1 baby pak choi
- taugé

Nuoc Cham (Vietnamese dressing)
Voor ongeveer 180ml
- 1 teentje knoflook
- Sap van 1 limoen (ong. 3 el)
- 2,5 el vissaus
- 120 ml water
- 3 el suiker

eventueel:
- een worteltje
- lenteuitjes
- een hete peper
- handje gehakte pinda's

Wat moet je doen?

Stap 1: Snijd de biefstuk op de draad in heel dunne plakjes. Doe twee knoflookteentjes in de knoflookpers en voeg bij de biefstuk. Doe 3 eetlepels vissaus bij de biefstuk. Even roeren en laat 20 minuten marineren.

Stap 2: Kook water in een waterkoker en doe de noodlenestjes in een grote kom. Doe kokend water in de kom en laat het zo staan zodat de noodles zacht worden.

Stap 3: Maak de Nuoc Cham: meng 120 ml heet water (uit de kraan) met de suiker totdat de suiker is opgelost. Pers de limoen uit en meng met het suikerwater. Pers de knoflook en voeg aan de limoensap toe. Voeg de vissaus toe. Proef en voeg eventueel wat meer van de ingrediënten toe naar smaak. Voeg eventueel wat gehakte pinda's, gesnipperde rode peper, wortel en lenteui toe. Pas op met de vissaus: deze saus is erg sterk geconcentreerd en je hebt er maar weinig van nodig!

Stap 4: Snijd de wortel julienne. Snijd de komkommer door midden en haal het zaad eruit. Schaaf de komkommer in dunne plakken. Snijd de koriander fijn, snijd de lenteuitjes  en was de taugé. Doe de pak choi in een kom met kokend water en laat 2 minuten garen.

Stap 5: Leg wat noodles in een diep bord. Leg ook de gesneden groenten in het bord en strooi wat gehakte pinda's over de groenten.

Stap 6: Roerbak de biefstuk en leg een handje biefstuk op in het bord. Besprenkel met wat pinda's en koriander. Giet wat van het Nuoc Cham in het bord.2 opmerkingen: