donderdag 20 september 2012

Recept: citroenmousse + rode vruchten + pistache


Photos | © Stasja Kapitonov

Jamie Olivers restaurant Fifteen in Amsterdam is absoluut een bezoekje waard. Ik scoorde via Groupon.nl samen met mijn vriend, mijn zus en haar lover vier dinerbonnen voor een tientje per persoon. Na alle afleveringen van Jamie Olivers programma's te hebben gezien, was ik heel benieuwd naar the real thing. Zo 'real' is het niet. Hij kookt immers niet zelf, maar laat het restaurant runnen door zijn leerlingen. Op de website van Fifteen wordt het fenomeen uitgelegd als jongeren die een nieuwe kans krijgen en in het restaurant opgeleid worden tot kok. Naast de kids from the block die bijvoorbeeld via jeugdzorg terecht komen bij Fifteen, werken er ook jonggehandicapten in het restaurant. Maatschappelijk verantwoord eten dus!

Een van de toetjes die op de kaart stonden is de citroenmousse met rode vruchten en pistachenoten. Deze heb ik geprobeerd na te maken en dat is goed gelukt! Met onderstaand recept kun je 4 á 5 porties maken. In het restaurant werd het toetje geserveerd in een weckpotje, maar je kan het ook in een ander doorzichtig potje of glaasje doen natuurlijk.

Vandaag is de vriend van mijn zus jarig, dus ik doe hem dit toetje cadeau. Happy birthday Greg!

Ingrediënten

- 1 citroen van normale grootte (rasp en sap)
- 20 ml heet water
- 45 gram suiker
- 2 eieren
- 2 gelatinebladeren (Dr. Oetker)
- mespuntje zout, echt een héél klein beetje!

- 250 ml aardbeienjelly
- bakje frambozen
- pistachenoten

Benodigdheden

- 5 kleine weckpotjes
- garde
- mixer

Wat moet je doen?

Stap 1
Volg de aanwijzing op het pakje van de aardbeienjelly. Laat de (nog vloeibare) jelly een beetje afkoelen en verdeel de frambozen over de weckpotjes. Als de jelly lauw is kun je het over de frambozen gieten. Laat de potjes een uurtje in de koelkast staan. Als de jelly een half uurtje in de koelkast heeft gestaan kun je beginnen aan de citroenmousse. 

Stap 2
De citroenmousse: scheid het eiwit van de eidooiers. Laat de gelatineblaadjes vijf minuten weken in wat water. Klop de eidooiers tot een lichtgele massa terwijl je geleidelijk de suiker toevoegt. Knijp de gelatinebladeren uit en voeg ze bij het hete water (20ml), zodat de gelatine oplost. Rasp en pers de citroen. Roer de gelatine, het citroensap en de citroenrasp door het eidooiermengsel. Mix in een andere kom het eiwit stijf met een héél klein beetje zout. Roer het stijfgeklopte eiwit door het eidooiermengsel totdat je het eiwit niet meer ziet. 

Stap 3
Als de jelly een beetje stevig is, kun je de citroenmousse over de jelly gieten. Laat de citroenmousse een  uurtje of langer opstijven in de koelkast. 

Stap 4
Breek de pistachenoten in stukken en besprenkel (net voordat je de toetjes serveert) de citroenmousse met de pistachenootjes. 


Je kan het natuurlijk ook in een glaasje doen.4 opmerkingen:

  1. Dat ziet er lekker uit, dat ga ik ook een keer proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wauw, dit ziet er echt heerlijk uit! Leuk ook in die weckpotjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ze staan in de koelkast, ben erg benieuwd :). Heb de frambozen vervangen voor blauwe bessen en wat geraspte pure chocolade on top!

    BeantwoordenVerwijderen