zaterdag 4 mei 2013

Gepekelde wortel (en daikon)


Bij veel Aziatische gerechten krijg je gepekelde wortel en daikon geserveerd. Daikon betekent in het Japans letterlijk grote wortel en is een witte radijs die zacht van smaak is. Op de foto zie je alleen een wortel, maar je kunt als je wilt een mix maken van gepekelde daikon en wortel. Ik heb voor de pekel een winterpeen, een halve rode peper, suiker, zout, azijn en water gebruikt.


Wat moet je doen?
Schil de wortel en snijd in reepjes van ongeveer 0,5 cm x 0,5 cm. Leg de reepjes in een grote kom en besprenkel met zout zodat alle reepjes goed onder het zout zitten. Een flinke schep dus. Roer de reepjes met schone handen om in het zout totdat de reepjes zacht zijn geworden en je ze kunt buigen zonder dat ze knakken. Spoel vervolgens het zout van de wortel af met wat water. Leg de wortel in een potje of iets dergelijks en giet er 1 kopje azijn en 1 kopje lauwwarm water over. Voeg 4 eetlepels suiker toe en meng goed zodat het oplost. Voeg eventueel een halve rode peper (of meer) toe. Let op: ik heb alleen wortel gebruikt, maar het is ook erg lekker om daikon te gebruiken.

Zet de pekel een nachtje in de koelkast voordat je het serveert. De pekel is ongeveer 5-7 dagen houdbaar in de koelkast.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten